Sushi-ul poate fi o experiență culinară minunată! Dacă știi cum să manânci sushi în mod corect, vei savura din plin deliciile bucătăriei japoneze.
Astăzi, Kana Hashimoto, partener Japanos, ne împărtășește câteva ponturi legate de modul în care poți face ca degustarea sushi-ul să fie o experiență la superlativ:
Soia
Toarnă în bol, peste preparatul ales, doar o cantitate mică de sos de soia. Ulterior, poți să adaugi, dacă este nevoie, mai mult sos. Menționăm, totuși, că irosirea sosului de soia este considerată un tabu în regulile nescrise ale mesei japoneze. Dacă pui prea mult sos de soia peste felul respectiv de mâncare, nu mai poți distinge gustul unic al fiecărui ingredient.
Wasabi
Te sfătuim să nu adaugi wasabi în vasul tău cu sos de soia! Deși aceasta pare să fie o practică obișnuită în Occident, adăugarea peste sushi a prea mult sos de wasabi, cunoscut și ca hrean japonez, nu este cea mai bună modalitate de a te bucura de acest preparat.
Bucătarul recomandă să stropești fiecare bucată de sushi cu foarte puțin sos wasabi, pentru aromă și pentru a pigmenta gustul diferitelor tipuri de pește.
Restaurantele japoneze le oferă persoanelor care preferă mâncarea picantă mai mult sos wasabi. Dacă te numeri și tu printre aceste persoane, pune sosul ușor pe pește cu ajutorul bețișoarelor.
Bețișoarele
Sunt folosite în general pentru a mânca sashimi (bucăți de pește crud). Dacă mănânci doar nigiri sushi, nu vei avea nevoie de bețișoare.
Atunci când nu mănânci, bețișoarele tale trebuie să fie așezate pe suportul de lângă farfurie poziționat paralel cu masa, mai degrabă decât pe farfurie. Dacă pui bețișoarele oriunde altundeva, în schimb, poate însemna faptul că ai terminat de mâncat!
Ghimbir
Ghimbirul murat are rolul de a-ți curăța bolta palatină înainte de a mai lua o îmbucătură și nu trebuie mâncat niciodată în același timp cu o bucată de sushi. Poți cere întotdeauna ghimbir suplimentar dacă simți nevoia.
Cum să mănânci sushi corect
Din fericire, nu există niciun fel de restricții cu privire la ce tip de sushi ar trebui să mănânci mai întâi și nici o ordine strictă cu privire la acesta.
Sashimi-ul (felii de pește crud) este mâncat de obicei cu bețisoare, dar modalitatea tradițională de a mânca sushi (produse servite pe orez) este apucând o bucată de sushi între degetul mare și degetul mijlociu. A lua sushi cu degetele îți permite să simți textura și te ajută să păstrezi și forma preparatului, în loc să o deteriorezi cu bețișoare de lemn. Indiferent de varianta aleasă, însă, cu siguranță te vei bucura de savoarea sushi-ului și va fi trecută cu vederea folosirea bețișoarelor, dacă trebuie să faci acest lucru
Nigiri este de cele mai multe ori varianta implicită de servire a sushi-ului. Rotește bucata cu susul în jos, apoi înmoaie doar peștele în sosul de soia, niciodată orezul. Dacă nu ții cont de acest sfat, orezul va absorbi prea mult sos de soia și va schimba textura bucății de sushi, dar poate lăsa și boabe orez în urma sa. Nu e de mirare că o altă regulă referitoare la acest preparat este că bucățile de sushi, cum ar fi unagi și cele cu sos deja deasupra, nu trebuie să fie înmuiate.
Pentru a fi un adevărat expert în sushi, ar trebui să introduci bucățile în gură cu susul în jos, astfel încât peștele să fie deasupra limbii. Teoretic, vei putea mânca întreaga bucată dintr-o singură mușcătură. Dacă vei încerca să mânânci o bucată de sushi din două mușcături, nu vei face altceva decât să o destrami. Uneori, bucățile de nigiri sunt prea mari pentru a fi mâncate dintr-odată, ceea ce reprezintă un alt motiv bun pentru a le mânca cu degetele, astfel încât să rămână intacte.
Iar la final, trebuie să menționez cea mai importantă regulă a modului de a mânca sushi în mod corespunzător, și anume să te bucuri pe îndelete de fiecare bucată în parte
Mulțumesc,
KANA HASHIMOTO