Primul Bento a fost impachetat in razboi? Afla mai multe despre istoria Bento-ului!

Primul Bento a fost impachetat in razboi? Afla mai multe despre istoria Bento-ului!

06-05-2021
Este posibil ca primul bento sa fi fost impachetat in timp de razboi sau in distractii pasnice pentru spectatorii de teatru in timpul perioadei Tokugawa sau Edo (1600-1868).  Poate ca a inceput in culise ca o masa care trebuie mancata de actori si scenaristi in timp ce se pregateste un spectacol.  Expresia makunouchi bentoo a ajuns sa insemne un stil de cutie patrata cu partitii interne care separa orezul, alimentul de baza, de alte bucati mici de alimente gatite insotitoare.
Pur si simplu, un „bento” sau „bento box” este o cutie de pranz japoneza. Un pranz bento adecvat si corect este creat cu grija si ar trebui sa fie o masa completa cu o varietate de gusturi, texturi si grupuri de alimente. Masa include de obicei orez, carne sau peste si legume, ceea ce puteti vedea si in cutiile de 
Japonezii sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a folosi ultimul spatiu, iar cutiile de pranz nu fac exceptie - masa este ambalata ingrijit si strans in forma patrata sau dreptunghiulara, ceea ce face ca transportul sa fie usor pentru copii, dar si pentru cei care doresc o masa calda.
Tipurile de bento difera, avand o varietate foarte mare: peste, pui, porc, vegetarian, sushi ca fel principal, dar ingredientul de baza pentru aproape fiecare bento este orezul. Orezul poate fi preparat in mai multe moduri, dar cel mai des intalnit este hakumai (orez alb standard). 
O alta parte importanta sunt legumele la un bento, care pot aparea in varii forme (salata de alge hijiki, edamame, veggie bowl etc).
Indiferent daca sunteti un bucatar, calator in aventura sau pur si simplu doriti un pranz delicios, cutiile bento sunt o optiune excelenta pentru oricine cauta o experienta japoneza inedita.
Exista un cantec dedicat Bentoului. :) Cantecul obento rezuma momentul fericit in care prescolarii isi deschid cutiile de pranz si introduce ora mesei in multe scoli:

Obento, obento, ureshii na
Oteto mo kirei ni narimashita
Minna sorotte goaisatsu (Itadakimasu!)
Obento, obento, ureshii na
Nan demo tabemasho, yoku kande
Minna sundara goaisatsu (Gochiso sama!)
(spoken) 
Te o awasete
Minnasama to issho ni
Itadakimasu
Dozo, meshiagare
(Traducere):
 Obento, Obento
 Atat de fericit, (ura!)
 Si mainile mele sunt curate
 Acum erau toate impreuna
 Sa spunem, sa mancam!
 Obento, obento
 Atat de fericit (hooray!)
 Sa mancam totul si sa mestecam bine
 Acum asta s-a terminat
 Sa spunem ca va multumim pentru masa
 (vorbit)
 Sa ne unim mainile
 Toata lumea impreuna
 Itadakimasu (Sa mancam!)
 Te rog, începe să mănânci.