Sushi Japanos

Top 5 rulouri japoneze Sushi Maki

04-08-2020

La ce te gândești când ți se vorbește despre mâncare japoneză tradițională?

Deși bucătăria japoneză este extrem de variată, majoritatea oamenilor, când se gândesc la mâncare din Japonia, au un singur preparat în minte: sushi! Și nici nu e de mirare, până la urmă, căci, dacă mergi în Japonia, unul dintre lucrurile aflate în “top 10 lucruri obligatorii pentru orice turist“ este să mănânci sushi. Totodată, popularizarea sushi-ului în întreaga lume a făcut ca diferite tipuri de sushi - “maki“, “hosomaki” sau “futomaki” – să devină vedetele acestui fel de mâncare tradițională japoneză.

Maki

Maki Somon Avocado Japanos

Sushi Maki este o variantă clasică de sushi din bucătăria japoneză, ușor de recunoscut, alcătuită din orez și alte ingrediente rulate în interiorul unei foi de alge marine numite Nori. Acest Sushi Maki este alcătuit dintr-un strat de orez condimentat, folosit special pentru sushi, așezat pe un pat de alge Nori. Peste acestea se pot adăuga ingrediente precum pește sau legume, aproape în orice combinație. Orezul și umplutura aleasă  sunt apoi înfășurate într-un rulou strâns.

Hosomaki

Hosomaky Kanpyo Japanos

Ce este sushi Hosomaki? Nimic altceva decât cel mai mic tip de Sushi Maki, un sushi cu o formă subțire. Din pricina dimensiunii sale, în interior nu poate intra decât o singură umplutură (alta decât orez). Deoarece acest sushi este mic și ușor de mâncat, el reprezintă pentru japonezi varianta clasică de fast-food în Japonia, dar este și o garnitură la o masă obișnuită.

Futomaki

Când ne gândim la ce mănâncă japonezii, găsim varianta Futomaki, la capătul opus al sushi-ului Hosomaki. Futomaki nu este altceva decât un rulou gros de Sushi Maki ce conține multe ingrediente, pe lângă orez. Umpluturile populare includ fructe de mare (cum ar fi creveți, crab și țipar), ou, tofu și multe feluri de legume.

Alte tipuri de sushi:
Temaki Sushi
Gunkan Maki
Uramaki

Bucătarii japonezi de sushi sunt foarte apreciați și respectați, deoarece au nevoie de peste 10 ani de pregătire pentru a se specializa în prepararea acestui fel de mâncare. Așadar, să-i vezi pe maeștrii bucătari în acțiune este un privilegiu, la fel cum este și să le guști rețetele și să afli ce conține sushi.

Dacă ești începător într-ale bucătăriei japoneze, iată o listă cu 10 rulouri de sushi tradiționale japoneze pe care trebuie să le încerci:

  1. Spicy Tuna Maki

Maki Spicy Ton Japanos

Cunoscut sub numele de Negitoro Maki în japoneză, Spicy Tuna Maki este unul din cele mai cunoscute și populare rulouri de sushi pe care îl poți găsi în orice restaurant ce oferă sushi adevărat. Dar din ce este făcut sushi Spicy Tuna Maki? Acesta se face prin răzuirea cărnii de pe pielea și oasele aflate în partea inferioară a tonului. Bucătarii toacă carnea cu un cuțit ascuțit, adaugă togarashi (un amestec de condimente japoneze alcătuit în principal din fulgi de ardei iute, pigmentați cu susan fin), făcând tonul picant, și un pic de ulei de susan pentru un plus de aromă. Se mai adaugă ceapă verde și un pic de maioneză picantă, pentru a completa umplutura. Acest amestec delicios este introdus în interiorul orezului condimentat, algele Nori rămânând la exterior, iar rezultatul este o delicatesă aparte. Ruloul este apoi tăiat în 6-8 bucăți și servit cu ghimbir murat, wasabi și sos japonez de soia.

  1. Salmon Avocado Maki

sushi maki avocado

Somonul și avocadoul sunt o combinatie clasică, iar servirea lor într-un rulou de sushi este întotdeauna populară. Dacă se mai adaugă și un pic de brânză Philadelphia se obține combinația perfectă pentru o cină light și sănătoasă. Somonul trebuie să fie mereu prospăt, bine ales, iar ruloul este tăiat în 6-8 bucăți și servit cu ghimbir murat, wasabi și sos japonez de soia.

  1. Hosomaki Cucumber

Hosomaki Castravete Japanos

Rulourile de castraveți sunt cunoscute sub numele de Kappa Maki în japoneză și cuprind fâșii subțiri de castravete japonez și orez condimentat, învelite în foi de alge Nori. Deoarece nu se folosește pește  în această rețetă de sushi, ea reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care preferă, mai degrabă, niște rețete japoneze vegetariene și pentru cei cărora nu le surâde ideea de a mânca pește crud. În rețetă se mai pune și un pic de susan prajit mix, pentru un plus de aromă. Și aici ruloul este tăiat în aproximativ 6-8 bucăți și servit cu ghimbir murat, wasabi și sos japonez de soia.

  1. Futomaki Sushi Rolls

Acesta este un rulou de sushi vedetă în cultura japoneză, gros și bogat în calorii, format din mai multe umpluturi delicioase, fiind, prin urmare, mult mai mare decât orice alte rulouri de sushi menționate mai sus. Este cunoscut și sub denumirea de „ruloul norocos”, căci se crede despre el că ar fi mesagerul vremurilor bune. Se taie un pic mai gros, în porții de 4-5, și se servește cu ghimbir murat, wasabi și sos de soia.

  1. Maki California

Maki California Japanos

Despre acest tip de Maki se spune că nu ar face parte din lista de mâncăruri tradiționale japoneze, ci că ar fi o invenție americană. Indiferent de proveniența sa, el este numit California Roll sau California Maki datorită popularității sale în această parte a Statelor Unite ale Americii. Între timp, a devenit extrem de popular și în Europa și Asia, fiind acel rulou de sushi preferat de persoanele cărora nu le place peștele crud, dar doresc să testeze, totuși, sushi.

Se prepară cu castravete sau avocado, bastoane de crab si brânză Philadelphia, apoi se rulează cu foile de alge Nori în interior și se acoperă cu un strat de susan prăjit.

Concluzie

Dacă dorești să afli ce gust are sushi, mai precis rulourile tradiționale japoneze de sushi, te sfătuim să mergi la un restaurant în care acestea sunt preparate de un chef japonez care să fie expert sushi.

Cei care se pricep la gătit, însă, pot pregăti acasă tradiționale rulouri cu sushi. Este nevoie doar de achiziționarea ingredientelor necesare de la cel mai apropiat magazin alimentar asiatic și de urmărirea acelor rețete japoneze pe care le postăm aici.

KANA

Kana Hashimoto Bucatarie Japoneza